Mengenali Ikan Bilis

Hi , Selamat datang ke Sinsheng Tat Trading SDN. BHD. Dikenali Gudang Ikan Masin. Sebagaikan pakar di bidang ikan bilis dalam 40++ tahun.  Untuk memberikan pelanngan kita untuk lebih mengenali dan memilih ikan bilis dengan lebih senang. Di sini kita akan memenerangkan para dengan bab bab jenis ikan bilis.

 

Ikan Bilis mempunyai lemak omega-3, protin dan kaya dengan vitamin E, D, Mineral, Kalsium dan Selenium. Ikan kecil seperti ini lebih baik daripada ikan besar seperti siakap dan tuna kerana ia mengandugi kurang kadar pencemaran logam berat seperti merkuri, plumbum dan arsenik yang disebabkan oleh pencemaran alam. Ini kerana ikan kecil mempunyai jangka hayat yang pendek dan kurang risiko pencemaran.

 

Di bawah adalah jenis jenis ikan bilis dan sesuai untuknya

 

Ikan Bilis Pek Pak

Bilis Pek Pak badannya berjalur puith kurang jelas dan ikan agak putih.  Amat manis dan rangguh digoreng. Bilis Pek Pak sesuai untuk masakan harian , makan dengan bubur dan juga boleh memganggapkan snek untuk dimakan.

 

Ikan Bilis Jalur Emas (KIM SUA)

 

Bilis Jalur Emas mempunyai 2 saiz ikan. M dan S. Kebanyakan Bilis Jalur Emas dikopek sebelum dimasak dan makan. Rupa ikannya berjalur putih tebal dan mempunyai emas halus di samping tepinya. Bilis Jalur Emas merupanya sebagai ikan bilis yang banyak kegunaan . Kebanyakan masakan boleh dipakai olehnya.

 

Ikan Bilis Jepun (SI KANG)

Bilis Si Kang sebagai ikan bilis yang kecil sikit dan tidak perlu dikopek.  Senang diproses. Kebanyakan ikan bilis Si Kang dipakai untuk membuat nasi lemak, nasi goreng, masakan harian dan juga makan dengan bubur . Amat sesuai untuk digoreng dan menganggapkan snek untuk dimakan. Memang ranggup memang best.

 

 

Ikan Bilis Nasi

Bilis Nasi lebih kecil dan putih daripada Ikan Bilis Si Kang . Paling sesuai untuk dimakan oleh bayi .Ikan bilis yang bernutrisi tinggi sama rangguh digorengkan . Dan juga sesuai untuk campur dengan nasi goreng , masakan goreng dan juga makan dengan bubur.Jenis ikan bilis ini amat kerap kekurangan stok .

 

Ikan Bilis Thailand

 

Ikan Bilis Thailand lebih liat berbanding dengan Ikan Bilis Langkawi. Ia mempunyai banyak gred juga berdasar warna dan tahap masin. Warna lebih hitam dan masin grednya lebih rendah. Kebanyakan Ikan Bilis Thailand diguna oleh penjaja dan peniaga sebab harganya lebih murah.